1 Şubat 2011 Salı

Muhteşem Yüzyıl'ın Tarih Danışmanları Cevap Verdi

Muhteşem Yüzyıl'ın Tarih Danışmanları Cevap Verdi

İlk bölümünden itibaren eleştiri oklarına hedef olan 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin tarih danışmanları Deniz Esemenli ve Erhan Afyoncu, bilip-bilmeden konuşanlara yanıt verdi.


İlk bölümünden itibaren eleştiri oklarına hedef olan 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin tarih danışmanları Deniz Esemenli ve Erhan Afyoncu, bilip-bilmeden konuşanlara yanıt verdi.
’Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin tarih danışmanları Deniz Esemenli ve Erhan Afyoncu, bilip-bilmeden konuşanlarada yanıt verdi.

İlk bölümünden itibaren eleştiri oklarına hedef olan ’Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin tarih danışmanları Deniz Esemenli ve Erhan Afyoncu, bilip-bilmeden konuşanlara yanıt verdi. Afyoncu: Türkiye’de ne kadar çok Kanuni uzmanı varmış! Esemenli: Harem’in Beyazıt’ta olduğunu biz bilmiyorduk sanki!
Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın aşkının yanı sıra dönemin önemli olaylarının da konu edildiği ’Muhteşem Yüzyıl’ın yarattığı tartışmaların yankısı dinmiyor. Halit Ergenç, Meryem Uzerli, Nebahat Çehre’nin başrolde oynadığı, Show TV’de yayınlanan dizinin danışmanları tarihçi Doç. Dr. Erhan Afyoncu ve sanat tarihçisi Dr. Deniz Esemenli’nin cevabı sertoldu:
- Padişahın en yakın görevlisi, has odabaşını haremde görüyoruz. Bu işin direkt ilişki kısmı ve diyaloğu koparmamak için yapılan bir şey.
- ’Harem yoktur, padişah öpüşmez, harem sadece bir eğitim kurumudur’ gibi genel geçer sözler kabul edilemez. Burada önemli olan cariyelerin sosyal bürokratlarla evlendirilip azat edilmesi.
- Harem’in Beyazıt’ta olduğunu biz de biliyoruz ve bu bilgileri paylaşıyoruz. Mecburiyetten yapılmış bazı tercihler var. Eski saraydaki haremin örneği var mı? İki ayrı yerde çekim nasıl yapılır, düşünen yok.
- Has odada yer alan halı için makine halısı denilmiş. O halı tamamen el işlemesi ve o dönemde başlamış bir halı tipi olan; Madalyonlu Uşak!
İŞTE MUHTEŞEM YÜZYIL'IN EN FLAŞ SAHNESİ
Cinsellikmiş! Şehzadeler nasıl doğacak
- Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem dışında bir başka kişiyle evlenmemesi, monarşinin zayıflaması tehlikesini ortadan kaldırılması için yapılmıştır. Haremin gayrimüslim kadınları Osmanlılaştırmak dışında hanedana çocuk vermek gibi bir görevi olduğundan, cinsel hayatın olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Osmanlılaştırmanın, yeni bir kimlik yaratma gibi misyonu vardı elbette. Ama dizide o döneme ve İslam’a aykırı bir düzenleme yok.
Ne kadar çok Kanuni uzmanı varmış ülkede
- ’Harem ağaları niye zenci değil?’ deniliyor. ’Ak hadım ağası’ diye bir şey var.
- ’Hürrem 9 yaşında esir alındı’ deniyor. Rus, İtalyan ve Leh kaynaklarında böyle bir bilgi yok. Mahidevran Sultan, ’Germiyanlı’ deniyor. Hiç alakası yok!
- Kurgu icabı padişahın yerde oturması doğru bulunmadı ama bu o dönemde sandalye ve masanın olmadığı anlamına gelmiyor. Osmanlı’nın Avrupa mobilyalarını bilmedikleri ya da kullanmadıkları düşünülemez.
- Memleketimiz çok şanslıymış, Türkiye’de bu kadar çok Kanuni uzmanı olduğunu bilmiyordum!
Abdullah MALKOÇ / Akşam
Muhteşem Yüzyıl 5.. Bölüm Özeti:
Muhteşem Yüzyıl 5. yeni bölümde Mahidevran, bebeğini düşürmenin suçunu Hürrem'de bulur. Gülşah, Mahidevran'ı Hürrem'in üzerinden zorlukla alır. Hürrem'in sağlığı hiç iyi görünmüyor. Valide Sultan'ın olaylardan haberdar olması uzun sürmez. Valide Sultan soluğu Mahidevran'ın yanında alır. Mahidevran'a haddini bildirir.
Muhteşem Yüzyıl 5. yeni bölümde Sultan Süleyman, Macaristan kralı Layos'un kendisine karşı yaptığı hadsizlik karşısında çok sinirlenir. Hiç düşünmeden seferin yönünü Belgrad'a çevirir. Hürrem'in durumu ağır. Sultan Süleyman'ın onu görmek istemesi olay olur. Muhteşem Yüzyıl 5. yeni bölümde Hürrem, Sultan Süleyman'ın yanına gitmez. Sultan Süleyman ise reddedilmiş olmasına şaşkın. Hürrem'in yanına gider.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder